De zestienjarige Henny Haringa uit Garmerwolde is als enige Groningse amazone geselecteerd voor het WK Horseball dat deze maand in Portugal wordt georganiseerd.

Haringa maakt samen met haar tienjarige merrie Anthea de Nederlandse selectie van trainer Wim van Herreweghe compleet.

In twintig minuten zoveel mogelijk punten scoren
Horseball is een van de populairste sporten in Frankrijk en Portugal en heeft als doel: binnen twee keer tien minuten zo veel mogelijk scoren in het doel van de tegenstander.

Het spel wordt gespeeld tussen twee teams, die elk uit vier ruiters en/of amazones bestaan.
Kleine sport in Nederland, groot in Zuid Europa
Omdat de sport in Nederland nog niet zo groot is, is het volgens Haringa des te leuker om deel te nemen. 'Ik vind het echt super spannend. Het is mijn eerste WK en ik heb er zo veel zin in. Ik kan het niet eens uitleggen. Ik verwacht niet dat we eerste worden, maar laatste dat gaat ook niet gebeuren hoor', lacht de tiener die normaal gesproken speelt in het Horseballteam van Manege Biessum uit Delfzijl.

Zeskoppige selectie
Haringa vormt samen met amazones Christine van Loonen (Teun); Mariëlle van der Veer (Lunamix); Fleur Vrijdag (Falco); Marthe Vrijdag (Niyaamix) en Anne-Elise Dekker (Mignon) de zeskoppige Nederlandse equipe.

Ponte di Lima
De Wereldkampioenschappen worden georganiseerd van 14 tot en met 20 augustus in het Portugese Ponte di Lima. Het Nederlandse team moet het opnemen tegen onder meer ruiters uit Canada, Australië en Brazilië. De wedstrijden zijn live te volgen via HBALL-TV